Ernesto Bonomini, 1903-1986

Ernesto Bonomini, 1903-1986
av Nick Heath

En kort biografi om den italienska anarkisten och spanska inbördeskrigskämpen Ernesto Bonomini som mördade en ledande fascist i Frankrike.

Ernesto Bonomini föddes den 18 mars 1903 i Pozzolengo i Italien. Från mycket ung ålder blev han intresserad av socialistiska idéer och blev en aktiv antimilitarist. Han utbildades till skräddare, och han blev expert i yrket.

Med den fascistiska repressionen mot arbetarnas socialistiska och anarkistiska rörelser tvingades Ernesto att emigrera till Frankrike 1922.

I Paris blev han anarkist. Förskräckt over misshandeln, fängslandet och morden som administrerades av fascistregimen bestämde han sig för att agera.

Den 20 februari 1924 sköt han en ledande italiensk fascist i en Parisrestaurang och dödade honom. Den här fascisten, Nicola Bonservizi, var den ledande funktionären för det lokala fascio och redaktör i Paris för fascisttidningen L’Italie Nouvelle och korrespondent för den italienska fascisttidningen Popolo d’Italia. Bonservizi spionerade på den landsflyktiga oppositionen, lämnade information till Mussolinis hemliga polis och såg till att de trakasserades i Frankrike.

Han arresterades efter mordet och ställdes till svars den 24 oktober 1924. Vid sin rättegång förklarade han att han ville hämnas fascismens offer och tillade att han inte hade någon sympati för sovjetkommunism som förföljde anarkister lika mycket som fascismen gjorde. Han dömdes till 8 års straffarbete som sedan omvandlades till vanlig fångenskap.

Han frigavs den 20 februari 1932 och utvisades ur Frankrike i juni. Han stannade i Belgien några månader innan han återvände illegalt till Frankrike, smugglad över gränsen av Umberto Marzocchi.

Han arbetade sedan i Lille i Marzocchis bokhandel Librairie Moderne. De arresterades i april 1933 och båda dömdes till en månads fängelse.

Ernesto återvände till Paris och arresterades igen. Han satte då igång en lång hungerstrejk.

1935 deltog han på Italienska Anarkister i Exils kongress i Paris.

I slutet av juli 1936 for han till Spanien och tog en aktiv roll i revolutionen och kampen mot Franco. Han fördömde stalinisternas attacker mot den anarkistiska rörelsen i Camillo Berneris tidning Guerra di Classe.

I april 1938 deltog han på ett offentligt möte i Paris under falskt namn men arresterades och dömdes till ett års fängelse för att ha brutit mot utvisningsordern. Han internerades i Rieucroslägret i departementet Lozère.

Han lyckades fly i april 1939, först till Belgien och sedan till Kanada och USA. Här lärde han sig möbelstoppning i Kalifornien och fick job på Twentieth Century Fox Studios i Hollywood. Han fortsatte med sin anarkistiska verksamhet och skrev i den anarkistiska pressen under namnet Dick Perry. Han dog den 6 juli 1986 i Miami.

Nick Heath
Översatt från libcom.org i januari ‘09.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: