Maria Silva Cruz, 1915-1936

Maria Silva Cruz, 1915-1936
av Nick Heath

En kort biografi om ikonfiguren Maria Silva Cruz, ”La Libertaria”, hjältinna från resningen i Casas Viejas, mördad av frankisterna.

Maria var född i en familj av dagsverkare och kolare i den utfattiga byn Casas Viejas i Andalucien den 20 april 1915.

Hennes far Juan Silva Gonzalez och hennes farbror Jeronimo var med i CNT. Hennes farmor högläste anarkistiska romaner för henne som ung flicka.

Antonio Cabanas Salvador – Gallinito – var medlem i Frihetlig Ungdom i Casas Viejas. Han var 27 år 1932, delvis uppväxt i Cadiz där han hade kommit i kontakt med den anarkistiska rörelsen. Han undervisade år 1932 en grupp på tio unga kvinnor i Casas Viejas om anarkismens idéer. Han gick ut med Maria. Hon fick sitt smeknamn La Libertaria på grund av sin röd-svarta sjal. Denna chockade byns Guardia Civilsergeant som beordrade henne att ta av sig den. Hon vägrade, varpå han slet av den. Detta avskräckte inte de unga kvinnorna, som inkluderade hennes syster Catalina, hennes kusin Catalina och hennes nära vän Manolita Lago. Vid slutet av året hade de organiserat en grupp som hette Amor y Armonia (Kärlek och Harmoni).

Under upproret i Casas Viejas 1933 (som finns uttrycksfullt dokumenterat i The Anarchists of Casas Viejas av Jerome Mintz) tågade hon och Manuel Lago och Gallinito med den röda och svarta fanan genom staden sjungande revolutionära sånger. Frihetlig kommunism proklamerades i byn. När Guardia Civil omringade hennes familjs hus och dödade hennes morfar, “Seisdedos” (Sex Fingrar) och satte eld på huset, sprang hon ut med kläderna och håret i lågor, med ett av sina grannars barn och ropade “Skjut inte! Det är en pojke”. Hon flydde till sin mors hus. Hon arresterades den 14 januari 1933. Hon fängslades i två veckor i Medina Sidonia. Hon arresterades igen i Medina och förflyttades sedan till Cadiz där hon blev kvar i en månad.

Det blev ett massivt offentligt ramaski över hur myndigheterna brytalt hade krossat ett uppror av dåligt beväpnade bönder och hade skjutit många av dem i kallt blod. Maria frigavs med andra anarkistiska fångar.

Hennes mor for till Cadiz och Maria följde med henne. Den anarkistiske militanten Miguel Perez Cordon började uppvakta henne och efter 2 månader for de till Madrid för att leva i ett fritt förbund (Miguel redigerade tidningen CNT där). De fick en son i början av maj 1935. Senare återvände de båda till Andalusien. I juli 1936 bodde paret i Ronda. När fascisterna ockuperade området flydde Cordon till bergen. Maria stannade hemma med sin son, som var några månader gamla. Guardia Civil arresterade henne, slet med våld hennes son ur hennes armar. Hon sköts i gryningen den augusti tillsammans med två andra.

Miguel Perez Cordon sköts av frankisterna under inbördeskrigets sista dag vid Cartagena den 5 mars 1939. Gallinito föll i strid i en anarkistisk miliskolonn.

Marias och Miguels son kämpar för att hennes hennes kvarlevor ska grävas upp och erkännas.

Nick Heath
Översatt från libcom.org

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: