Viktor Fedorovitj Belash

Viktor Fedorovitj Belash
också känd som Bilash, 1893-1938
av Nick Heath

En kort biografi om Viktor Belash. Ukrainsk anarkistisk kommunist, järnvägsarbetare och briljant strateg i den machnovistiska rörelsen.

Viktor Belash var född 1893 i byn Novospasovka (ukrainska formen är Novospasivka) i södra Ukraina. Novospasovka var också hem för andra anarkister som senare deltog i den machnovistiska rörelsen som Vassili Kurilenko och Vdovichenko. Han fick grundskoleutbildning och arbetade som järnvägstekniker. Han var redan anarkistisk kommunist år 1908 vid femton års ålder. Han kom sent 1918/tidigt 1919 till Gulyai Polye för att ansluta sig till Machno. Här fick Belash i konsultation med Machno och andra partisaner uppgiften att organisera en kongress för militär reorganisering. Han valdes till stabschef för machnovisterna den 3 januari på en kongress i Pologi med över fyrtio delegater. Belash var skarpt medveten om behovet av bättre militär organisation. Vitgeneralen Denikins trupper mördade hans far, hans farfar och hans två bröder och brände ner all deras egendom som hämnd för Viktors involvering med machnovisterna, enligt Arsjinov, fast Skirda hävdar att det var österrikiska trupper som mördade hans far, farfar och kusin. Som Arsjinov säger: “Han var medlem av det Revolutionära Upprörsrådet och var en skicklig militärstrateg. Han utarbetade alla planer rörande truppförlyttningar och antog ansvaret för dem”.

Efter att Machno tvingades retirera över gränsen till Polen den 16 augusti 1921, som resultat av många skador, ledde Belash operationer mot de Röda i hans frånvaro.

Han fångades av bolsjevikerna den 23 september 1921 efter att ha sårats svårt i strid vid Znamenka. Han fängslades i Kharkovfängelset där han dömdes till döden. Medan han satt i fängelse uppmuntrades han av tjekan att skriva sina memoarer, vilket han lyckades göra väldigt detaljerat med hjälp av sina militära anteckningar och sin stridsdagbok. Han fyllde tre stora skrivböcker med dessa memoarer. Utdrag ur dessa utkom i nummer 3 av Letopsis Revoliutsii (Revolutionskrönika), maj-juni 1928 med många ändringar i texten av de sovjetiska censorerna. Han släpptes av sovjetregeringen under en amnesti 1923 och förvisades till Krasnodar i Kubanregionen. Där arbetade han som mekaniker för Jägarförbundet. I december 1937, under Stalins massförföljelser, arresterades han och ställdes framför en arkebuseringspluton året efter. Han rehabiliterades postumt i april 1976 för “otillräckliga bevis”.

Hans son Alexander, en veteran från Andra Världskriget, lyckades komma över manuskriptet till sin fars verk från statsarkiv och publicerade det, tillsammans med andra tidigare okända dokument, 1993. Det har visat sig, med sina exakta detaljer, att vara en extremt värdefull källa om den machnovistiska rörelsen, om än det bör läsas med varsamhet, i vetskap om att Belash skrev i kodad form och skyddade Machno och andra partisaner som fortfarande var vid liv. Machnovisternas militära framgångar berodde till stor del på denne anarkistiske arbetares organisatoriska förmåga.

NICK HEATH
Översatt från libcom.org

Annonser

Ett svar

  1. http://polkagris.nu/wiki/Viktor_Fedorovitj_Belash var tvungna att göra vissa tillägg efter att ha läst om hans hejdlösa golande under 20-30 -talen. http://www.katesharpleylibrary.net/31zdp5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: