Engelson, Boris Jakovlevitj

Engelson, Boris Jakovlevitj
(på jiddisch Berko Jankelev Engelson) 1881 –1908
av Nick Heath

En kort biografi om Boris Engelson, outtröttlig utgivare av rysk underjordisk anarkistlitteratur.

Berko Engelson var född runt 1881 i Minsk i en familj av köpmän-handlare. År 1900 blev han politiskt aktiv och gick med i Bund, den judiska socialdemokratiska organisationen. Av fruktan för repressalier från myndigheterna fick han snart emigrera till Paris där han i januari 1902 anslöt sig till anarkist-kommunisterna i gruppen Ryska Anarkister i Utlandet. 1902-1903 var han en av dem som organiserade Revolutionsbiblioteket för rysktalande i Paris. I juni 1904 var han inblandad i startandet av förlagsgruppen Anarkhiia, i vilken många viktiga anarkister deltog. Gruppen publicerade en stor mängd agitations- och propagandalitteratur som spreds i Ryssland och bland rysktalande immigranter. I juli 1904 redigerade Engelson exiltidningen Bröd och Frihet.

På våren 1905 återvände han illegalt till Ryssland och organiserade illegal utgivning i Riga. Omkring tio texter gavs ut, däribland arbeten av Bakunin, Krapotkin och Jean Grave.

I maj 1905 for han till Bialystok, där han arbetade med en lokal grupp anarkist-kommunister och tog kontakt med Rigas anarkistgrupp Riga. I sitt hus organiserade han illegal tryckning åt förlagsgruppen Anarkhiia, som gav ut flygblad och tidningar. Han arresterades i sitt tryckeri i september. Han kastade en bomb som inte exploderade på polisen. Väldigt kort efter det rymde han från fängelse och for till Riga, där han blev en av de allra viktigaste aktivisterna i den anarkist-kommunistiska gruppen Internationell. Han fick sedan fly till Geneve och sedan vidare till London. Han höll nära kontakt med anarkistgrupper i nordvästra Ryssland. Under den här perioden stödde han gruppen Svarta Fanan (Chernoe Znamia). 1907 återvände Engelson till Ryssland, organiserade anarkist-kommunistiska grupper i Minsk och startade tidningen Utan Herrar. I maj 1907 for han till Paris och sedan till Geneve. I sitt hus organiserade han diskussioner för anarkister från olika grupper. I september 1907 återvände han till Bialystok där han planerade att organisera en all-rysk anarkistisk konferens. I slutet av november 1907 arresterade polisen honom antingen i Minsk eller i Bialystok, informationen är olika. Han gjorde motstånd vid gripandet och sårades två gånger. I december 1907 försökte Haia Budianskaia, Boris’ partner, och hans vän I. Dubinsky från Kievs anarkist-kommunistiska grupp, att frita honom, men båda blev själva arresterade. I januari 1908 dömde domstolen i Vilnius honom till döden. Han hängdes den 2 februari 1908.

Nick Heath

Källor:
The Russian Anarchists av Paul Avrich
Les libertaires du Yiddishland av Jean-Marc Izrine
http://eo.wikipedia.org/wiki/Boris_Engelson

Översatt från libcom.org

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: