Louis Lingg

Louis Lingg

Tysk-amerikansk anarkist, född 1864, död 1887. Den yngste av Haymarketmartyrerna och den ende av dem som man verkligen vet sysslade med bombtillverkning.

Lingg föddes i Schwetzingen, Baden. Fadern var skogshuggare som invalidiserades efter en arbetsplatsolycka, fick sparken och dog sedan. Efter det var Linggs liv hårt och hungrigt, han fylldes av ”bittert hat mot det existerande samhället”. Han blev snickare och socialist och vandrade genom Tyskland och Schweiz i jakt på arbete. I Freiburg gick han med i en lasalleansk grupp. I Zürich träffade han anarkisten August Reinsdorf och blev lärjunge till honom. (Reinsdorf halshöggs 1885 för att ha konspirerat mot kajsern). Lingg efterlystes för att han inte inställt sig till militärtjänstgöring och utvandrade till USA, dit han kom 1885 och slog sig omedelbart ner i Chicago. Han började nästan direkt arbeta som betald organisatör åt snickarfacket. Det säger en del om Linggs intryck på sina arbetskamrater att han som 21-åring, ny i landet och utan att kunna engelska, fick en sådan uppgift. Han tillhörde också sin fackförenings väpnade gren.

Lingg jagades efter Haymarketexplosionen och greps efter ursinnigt motstånd. Under rättegången var han föraktfull och satt mesta tiden och läste. Hans alibi var att han då Haymarketexplosionen inträffade hade suttit hemma och tillverkat bomber. Han höll ett klassiskt anarkistiskt tal inför domstolen (”Om ni använder kanoner mot oss kommer vi att använda dynamit mot er!”). Han dömdes till döden men lurade bödeln genom att spränga sig med dynamit i dödscellen natten innan avrättningen. Dynamiten smugglades inte in av hans flickvän, som ibland hävdas, utan av Dyer D. Lum.

(Anarkanda)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: