Anarkismen i Spanien.

En intervju med Fernandez Orobon.
BRAND 35, lördagen den 29 aug. 1931

Innan kamrat Orobon lämnade Sverge besökte han Arbetarnas Teaterkommittés stora fest på Skansen, där han lyssnade till Bellman, Fröding och de svenska folkvisorna samt tog en titt på våra mera betydande skådespelare.

Vi träffade honom på Skansen och passade på att intervjua honom.
*
– Är den anarkistiska organisationen stark i Spanien?

– Anarkismen har i Spanien alltid varit av stor betydelse. Redan från början blev anarkismen representerad genom en tämligen stark rörelse, ty den inskränkte sig icke till att spela rollen av en ideologisk sekt, utan anarkismen i Spanien gick direkt till arbetarmassorna och befruktade dem med sina tankegångar. Det är detta som förklarar det faktum att rörelsen i Spanien, trots de upprepade förföljelserna, ändå under varje period av förföljelse kunde hävda sig och slå rot bland folket.

– Hur ha det senaste händelserna verkat?

– Störtandet av monarkin och de strider som ägde rum före och efter krossandet av kungadömet och diktaturen, ha i hög grad bidragit till att utveckla den spanska anarkismen.

– Hur många medlemmar finns det i den spanska anarkistiska rörelsen?

– Det är svårt att exakt ange medlemsantalet i ”Federacion Anarquista Iberica”, då fördelningen i otaliga grupper nästan omöjliggör den exakta kontrollen. Men man kan på ett ungefär och utan att det minsta överdriva, snarare tvärtom, uppskatta antalet till mellan 15- och 20,000.

– Hur många anarkistiska tidningar finns det?

– Det finns idag sex eller sju veckotidningar. De viktigaste äro ”El Libertario”, Madrid, med en upplaga på 15,000 exemplar, samt ”Tierra y Libertad” o. ”El Luchador”, Barcelona, vilka båda tillsammans ha en upplaga på över 20,000 exemplar. Nämnas bör också en teoretisk tidskrift, ”La Revista Blanca”, som utkommer varannan vecka och sprides i en stor upplaga.

– Hur är förhållandet mellan den anarkistiska rörelsen och den syndikalistiska?

– Förhållandet är utan friktioner och helt igenom broderligt. Spaniens anarkister äro alla organiserade i den syndikalistiska C. N. T., Confederacion nacional del Trabalho. Anarkisterna betrakta denna organisation som deras egen skapelse och som sitt bästa kampmedel. Anarkisterna ägna den syndikalistiska rörelsen sina bästa krafter, ty de ha alldeles riktigt förstått att om de 700,000 medlemmarna i C. N. T. bli medvetna frihetliga kämpar så är förutsättningen för en fri och socialistisk revolution i Spanien synnerligen stor. Detta oerhört stora agitationsarbete utföres i dag av anarkisterna, och vi hoppas alla att det kommer att bära rika frukter. Sammanfattande kan man alltså säga, att de spanska anarkisterna och syndikalisterna arbeta förenade i full harmoni på grundvalen av en ”anarkosyndikalistisk syntes” för att bereda väg för de frihetliga idéerna och den sociala revolutionen i Spanien.

– –
Intervjun var slut. Vår kamrat Orobon är nu åter i Spanien i fullt arbete för våra idéer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: