”Framtidens opartiska dom”

Av Fredrik Slätt
Nya Folkviljan, 4 maj 1907

Med anledning af att arbetarne ofta låta sig nöja med frasen om ”framtidens opartiska dom”, för hvarje gång de lida nederlag eller blifva vräkta från sina bostäder med flera trakasserier, som de ständigt få vara utsatta för, beder undertecknad att få säga några ord om ”framtidens opartiska dom”.

Hvad gagnar ”framtidens opartiska dom” oss, den nu lefvande generationen? Och hvad invärkar ”framtidens opartiska dom” på våra nuvarande förtryckare? De ge fan i ”framtidens opartiska dom”.

Hvad gagnar vår tids opartiska dom deras sak som under alla de flydda årtusenden blifvit förtryckta och hvad invärkar vår dom på dessa förtryckare, hvars ben för längesedan förmultnat i sina grafvar? Vår opartiska dom har inte i något kunnat hindra den gångna tidens förtryckare, att förtrycka folk. Så länge de förtryckta trösta sig med, att ”framtidens opartiska dom” skall gifva dem rättvisa, så länge kan alla tider vara en tid af förtryckare och förtryckta.

Våra nuvarande förtryckare ge fan i ”framtidens opartiska dom”, den tager dem inte ur deras maktställning. Det tillhör hvarje generation och hvarje tid för sig, att hålla dom med sina förtryckare och inte uppskjuta det till framtiden.

Vi kunna ej gottgöra de oförrätter, som de flydda generationernas människor tillfogats med vår fällande dom öfver deras förtryckare, lika litet som de kommande generationerna kunna gottgöra oss för det förtryck, som vi lida nu.

Det tillhör hvarje tid för sig att hålla räfst med sina förtryckare och utplundrare.

Fred. Slätt.

Jag vet inte så mycket om Fredrik Slätt. Han var ungsocialist, verdandist, kakelugnsmakare, fackföreningsman. Gav på sitt förlag Hällsén och Slätt ut Stirners ”Den ende och hans egendom” i Nybro 1910. Han skrev återkommande i tidningen Brand och av brev han skickade dit framkommer att han var i USA 1913. Två år senare ställer han sig till förfogande för föredrag i Småland och på Öland. Han dog 1929 och begravdes på Skruvs kyrkogård. I Brand nr 37 1929 finns bild och dödsruna av bl. a. CJ Björklund, en annan kakelugnsmakare. /MHj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: